Arlan tuotteille tukkunäkyvyyttä – myynti kasvoi 200 %


2017-05-24, brandbuddy


BrandBuddy on toiminut Arlan myymälämarkkinointikumppanina joulukuusta 2016 lähtien. Kohteena ei kuitenkaan ole ollut vähittäiskaupan myymälät, vaan meijerialalle poikkeuksellisesti kahden eri tukkuyrityksen noutotukut. Markkinoinnin kohderyhmänä ovat siis HoReCa-asiakkaat, ei kuluttajat.

”Tämä on uutta, sillä tukuissa brändit eivät juurikaan näy, eikä siellä ole erikseen mietitty asiakaskokemusta. Halusimme nostaa tuotteita esille myös ammattiasiakkaille, ja sehän on osoittautunut menestystarinaksi”, sanoo Arlan markkinointipäällikkö Fredrik Grahn.

Projekteja oli kaksi: Café-maito -kokonaisuuden näyttävä esillepano johtavan tukun noutotukuissa sekä maitotuotteiden organisointi toisen tukkuliikkeen noutotukuissa.

Menestystarina Café-maito

BrandBuddyn tiimi jalkautti Café-maito -myymälämarkkinointikokonaisuuden markkinointimateriaaleineen yhteensä 11 tukkuun, joissa myös käytiin kerran kuussa varmistamassa, että esillepanot näyttävät hyvältä. Tammi-helmikuussa 2017 suoritetun kampanjoinnin ansiosta Café-maito oli vielä huhtikuussakin noutotukkujen myydyimpiä maitotaloustuotteita.

”Myymälämarkkinoinnin vaikutus tukkujen ulosmyyntiin oli huikea. Café-maidon myynti kasvoi vuoden 2017 ensimmäisen kvartaalin aikana 200 prosenttiyksikköä. Maalis-huhtikuussa ei enää kampanjoitu, mutta silti myynti on kasvanut. Jatkamme yhteistyötä BrandBuddyn kanssa tulevaisuudessakin, ja otamme mahdollisesti myös muuta aktivointia, kuten maistatusta, mukaan repertuaariin”, Grahn kertoo.

Maitohylly organisoitiin helpottamaan tuotteen valitsemista

Toisessa tukkuliikkeessä Arla halusi panostaa kylmähuoneen maitotuotehyllyn uudistamiseen. Lähtökohtaisesti maitohyllyllä oli kaikkien toimittajien tuotteet sekaisin ja eri tuotteiden vertailu oli hankalaa.

”Kun maitohyllyllä on 4-5 eri toimittajan erilaisia tuotteita, kuten neljää erilaista kermaa, niin haluamme kokeilla visuaalista opastamista maitohyllyllä navigoinnin ja tuotteen valinnan helpottamiseksi. Yhdessä BrandBuddyn kanssa mietimme koko kategorian järjestyksen uusiksi, jotta kahvilaansa tai ravintolaansa tuotteita ostavan olisi helpompi valita tuotteita.”

Arla laittoi BrandBuddyn avustuksella ja yhteistyössä tukkujen henkilökunnan kanssa tukun maitotuotteet järjestykseen. Tuotteiden vieressä on myös ohjeistuksia niiden käyttöön. BrandBuddyn konsultit ovat käyneet kerran viikossa tarkistamassa hyllyjen järjestyksen ja oheismateriaalien riittävyyden. Kampanjan tuloksia ei ole vielä saatavilla.

”Kampanjan tavoitteena on tehdä maitotuotteiden ostamisesta parempi kokemus ja saada Arlan tuotteita paremmin esille. Tukun henkilökunta ei välttämättä ehdi panostaa esillepanoon ja siksi sinne pitää marssia sisään. Otimme kopin koko tuoteryhmästä ja laitoimme myös kilpailijoiden tuotteet järjestykseen”, Fredrik Grahn kertoo.

Tukkunäkyvyyteen panostaminen on uutta

Brändit eivät ole juurikaan panostaneet tukkunäkyvyyteen. On kuviteltu, että brändäyksellä ei tukkupuolella olisi merkitystä. Arla halusi kokeilla, pitääkö tämä paikkansa.

”Moni näkee tukut vain toimitustukkuina, mutta myös noutavien asiakkaiden osuus on edelleen merkittävä. Brändäystä on vähemmän kuin vähittäiskaupan puolella, ja näimme, että tukkukävijöidenkin heräteostoksille voisi olla sijaa. Maitohylly on ruuhkainen ja päätöksen tekeminen kymmenen eri maidon välillä on vaikeaa. Kun yksi tuote nostettiin esille, saatiin käsiä käymään.”

Café-maidon menestystarinaa on käytetty Arlalla sisäisesti globaalina esimerkkinä näkyvän esillepanon merkityksestä.

”Ulkoistimme myymälämarkkinoinnin, koska siihen keskittynyt ammattilainen tekee työn nopeammin, eikä Arlalla ole riittävästi käsipareja esillepanotyöhön. BrandBuddyn valinta tehtävään oli helppo, sillä vain he pystyivät tarjoamaan koko pakettia markkinointimateriaaleineen. Pienen firman kauneus on omistautuminen tehtävään, ja olenkin erittäin tyytyväinen kampanjan projektijohtoon. Asiat ovat edenneet nopeasti ja ammattitaitoiset, juuri meidän käyttöömme rekrytoidut esittelijät ovat lunastaneet tukkuhenkilökunnan luottamuksen. Arvostan tätä erityisesti, sillä esittelijät toimivat meidän kasvonamme kentällä”, toteaa Arlan markkinointipäällikkö Fredrik Grahn.