Viisi vinkkiä, joiden avulla saavutetaan hyvä joulumyynti


2016-06-15, Mia Hudd


Joulukampanjan suunnitteleminen täytyy aloittaa ajoissa, jos haluat tuotteesi loistavan myyntilukujen joulutähtenä. Voit olla varma, että kilpailijasi jo miettii joulua. Kyllä, juuri se kilpailija, jonka tuotteet tuntuvat olevan aina myymälöissä paremmilla myyntipaikoilla kuin sinun tuotteesi.

Kesällä on hyvä aika tarkastella budjettitavoitteita ja miettiä, oletko varmasti tehnyt kaikkesi saavuttaaksesi tai jopa ylittääksesi vuoden myynnille asetetut tavoitteet. Hyvissä ajoin aloitettu myyntikampanjan suunnittelu ei tarkoita sitä, että maksat pidemmästä suunnitteluajasta. Oikein ajoitettu suunnittelu tuo päinvastoin kustannustehokkuutta kaikkeen tekemiseen.

Hyvääkin joulumyyntiä voi parantaa

Ostopäätöksistä 75% tehdään myymälässä ja siksi on tärkeää, että tuotteesi erottuu muista. Myymälämarkkinoinnin ammattilaiset tietävät, mikä saa asiakkaan kiinnostumaan tuotteesta, pysähtymään sen kohdalle, ottamaan tuotteen käteensä ja lopulta laittamaan sen ostoskoriin. Ostopäätöksen syntymiseen liittyy paljon psykologiaa ja tutkitusti siihen vaikuttaa esimerkiksi se, missä tuote on verrattuna muihin vastaaviin tuotteisiin, millä korkeudella tuote on, myymälän valaistus, myymälämateriaalit ja niiden värit.

Viisi vinkkiä joulumyynnin tehostamiseksi

1. Huolellinen suunnittelu.

Hyvän joulumyynnin perustukset rakennetaan jo kesällä. Ajoissa suunniteltu kampanja tuo kustannustehokkuutta, kun yhteen myymäläkäyntiin pystytään niputtamaan useampia asioita. Myymälöissä rakennetaan suhteita myymälähenkilökunnan kanssa, koulutetaan myyjiä, auditoidaan ja viedään myymälämateriaaleja. Joulun lisäksi myymäläkäynneillä voi pohjustaa jo keväänkin kampanjoita. Jos samalla käynnillä hoidetaan useamman asiakkaan asioita, jakautuvat matkakustannuksetkin asiakkaiden kesken.

2. Myymälähenkilökunnan kouluttaminen.

On hyvin tärkeää saada myymälöissä työskentelevät ihmiset kampanjan taakse, sillä myyjän suositus vaikuttaa vahvasti asiakkaan ostopäätökseen. Suositellakseen tuotetta myyjän täytyy myös tietää siitä enemmän kuin asiakas itse saa esimerkiksi tuotteen pakkauksen teksteistä irti. Myyjien koulutus on siksi avainasemassa tuotteen myynnin varmistamisessa. Asiakas on voinut lukea internetistä esimerkiksi kameran ominaisuuksista, mutta asiakaspalvelijan kanssa luotu ihmiskontakti vaikuttaa vielä lopullisen ostopäätöksen syntymiseen. Koulutuksessa sen ytimekkään sisällön lisäksi myös ajoitus on tärkeää, sillä mitä lähemmäs joulua koulutus jätetään, sitä kiireisempiä myyjät ovat.

3. Tuotteiden esillepano.

Tuotteiden esillepano eli visuaalinen suunnittelu, joka tarkoittaa esimerkiksi tuotteiden sijoittelua myymälässä ja myymälämateriaaleja. Tuoteryhmistä riippuen joulun tuotteet on jo myyty sisään ja tuotteista on sovittu ketjujen kanssa. Jotta kampanjan käytännön toteuttamisen saisi aloitettua syys-lokakuussa, täytyy se olla suunniteltuna heti kesän jälkeen.

Mitä aiemmin pääsee vaikuttamaan myymälässä tapahtuvaan tuotteiden sijoitteluun, sitä paremmat paikat tuotteille saadaan. Jouluennakoiden saapuminen myymälöihin on valtava prosessi ja aiheuttaa paljon työtä myyjille. On suureksi avuksi ja tuotteen myynnille hyödyksi, jos näiden viikkojen aikana voi tarjota apua ja olla myymälässä paikalla järjestämässä oman brändin tuotteita hyllyille.

4. Myyntiesittelyt.

Myyntiesittelyillä promoottori voi tarjota asiakkaille kokemuksia, joiden avulla asiakas luontevasti tutustuu tuotteeseen. Myyntiesittely voi olla elektroniikkalaitteen ominaisuuksien esittelyä tai elintarvikkeiden maistattamista, jolloin kuluttaja tiedostaa tuotteen paremmin. Parhaat myyntiesittelijät varataan ensin, joten ajoissa suunniteltuun kampanjaan on mahdollisuus valita toivomansa esittelijät.

5. Kenttämyyntiapu.

Esimerkiksi yksin tai pienellä porukalla toimivan maahantuojan ei kannata pitää suurta myyntiedustajien arsenaalia palkkalistoillaan ympäri vuoden. Kausiedustajan käyttäminen sesonkiaikoina, kuten jouluvalikoiman myynnissä, on kustannustehokas tapa panostaa kausimyyntiin. Kausiedustajan avulla maahantuoja saa enemmän jalkoja kentälle tekemään lisätilauksia ja huolehtimaan tuotteiden myymälänäkyvyydestä.

Ota yhteyttä ja suunnitellaan yhdessä sinun tuotteellesi onnistunut joulumyynti.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.